Dirigent Groot Orkest

Het Groot-Orkest van De Bazuin staat sinds 1993 onder leiding van dirigent Henk Smit.

Tijdens zijn middelbare schooltijd was Henk slagwerker bij het toenmalige Nationaal Jeugdkorps (het huidige Nationaal Jeugd Fanfare Orkest) en verschillende top-brassbands uit Nederland, waaronder meervoudig Nederlands kampioen brassband de Wâldsang uit Buitenpost.

In 1980 is hij slagwerk gaan studeren aan het conservatorium te Groningen. Tijdens deze slagwerkstudie was hij veelvuldig remplaçant als slagwerker en als paukenist bij onder andere het Noordelijk Filharmonisch orkest, het Frysk Orkest, en de Johan Willem Friso Kapel. In 1999 is het HaFaBra-directie gaan studeren aan het conservatorium van Rotterdam.

Voor, tijdens en zijn studie was hij instructeur/dirigent bij verschillende drumbands, mallet-ensembles en fanfareorkesten in de provincie Groningen en Drenthe alsmede artistiek leider/dirigent van het Nationaal Jeugd Slagwerkensemble. 

Na zijn conservatoriumstudie werd Henk docent slagwerk aan de muziekschool de Wâldsang te Buitenpost en muziekschool Westerkwartier te Leek. Met het slagwerkensemble van de Wâldsang heeft hij verschillende prijzen in de wacht gesleept en was meerdere malen te gast bij TV en radio-uitzendingen. 

Sinds 1991 is Henk werkzaam bij het LKCA (Landelijk Kennisinstituut voor Cultuureducatie) als senior cultuureducatie.

Sinds 1985 is Henk lid van het college van juryleden van de Landelijk Muziekorganisaties (nu KNMO). Hij is een veel gevraagd als jurylid in binnen- en buitenland. Ook is hij regelmatig gastdocent voor het geven van instructiedagen,  clinics en trainingen voor verschillende binnen- en buitenlandse blaasmuziekorganisaties.

Sinds 1991 is Henk adviseur in de Muziek Advies Commissie van het Wereld Muziek Courcours Kerkrade (WMC). Tijdens het 13e WMC in juli 1997 was hij jurylid voor de concertwedstrijden slagwerkensembles en showwedstrijden. In 2001, 2005, 2009 en 2013 was hij bij dit prestigieuze internationaal concours onafhankelijk voorzitter van het juryteam. Daarnaast heeft hij o.a. de wereldkampioenschappen show gejureerd in Japan, Brazilië, Korea, Engeland, Canada en Italië en heeft hij de kampioenschappen in Maleisië, Singapore, Duitsland, Zuid-Afrika en Denemarken gejureerd.

Van zijn hand verschenen verschillende composities voor Slagwerkensemble. Hoogtepunten uit zijn carrière als componist zijn onder andere het schrijven van composities in opdracht van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst en het schrijven van het verplicht werk voor de sectie mallet-ensembles ten behoeve van de concertwedstrijden voor slagwerkensembles tijdens het 13e Wereld Muziek Concours te Kerkrade in 1997. Voor de Open Nederlandse Kampioenschappen 2014, 2015 en 2016 schreef Henk de verplichte composities voor respectievelijk de topklasse, basisklasse en middenklasse.

Mijn Bazuin

Alleen voor leden van De Bazuin.

Club 100

Steun De Bazuin voor minimaal €100 per jaar en ontvang gratis toegang tot exclusieve concerten.

Oud Papier

Informatie over de oud papier acties van De Bazuin. Meerdere keren per jaar komen we bij u langs.